Παξιμάδι - Η βάση της Κρητικής διατροφής

Tsiknakis Bakery Exterior Photo

Η Κρητική διατροφή δεν θα μπορούσε να είναι αυτή που είναι χωρίς το φημισμένο «παξιμάδι» ή σκληρό ψωμί που συνήθιζαν να ψήνουν στην Κρήτη από την αρχαιότητα.

Το ΠΑΞΙΜΑΔΙ στην Κρήτη είναι τρόπος ζωής. Κριθαροκουλούρες - πανωκαύκαλα - ντάκα - σταρένιο - κριθαρένιο - μιγαδερό παξιμάδι και εφτάζυμο ονομασίες που παραπέμπουν στο μακρινό ή ακόμη και στο κοντινό παρελθόν, τότε που οι ανάγκες της ζωής επέτρεπαν στο κρητικό νοικοκυριό να ζυμώνει καθένας το ψωμί του.

Διπλοφούρνισμα

Το διπλοφούρνισμα μια εργασία που αφαιρούσε το νερό από το ψωμί, το έκανε σκληρό αλλά και πιο νόστιμο, μπορούσε να διατηρηθεί για πολλές εβδομάδες ή και μήνες και ήταν πια εύκολο να το βουτήξεις στο νερό για να το απολαύσεις.

Οι Κρητικοί είχαν βρει πολλούς τρόπους αξιοποίησης του παξιμαδιού: Φημισμένη είναι η κριθαροκουλούρα με ντομάτα και μυζήθρα, ή «κουκουβάγια» όπως την λένε σε μερικές περιοχές της Κρήτης. Οι συνταγές που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία αυτών των παξιμαδιών είναι πάντα οι ίδιες και διατηρούνται από γενιά σε γενιά.

Η οικογένεια Τσικνάκη, αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα βήμα:

Να επιστρέψει στη γνήσια παράδοση της Κρήτης και να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό βιολογικό παξιμάδι, από ντόπιες ποικιλίες σιταριού και κριθαριού που καλλιεργεί χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Παρασκευασμένο με αλεύρι που προέρχεται από δημητριακά βιολογικής καλλιέργειας χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, «όπως τον παλιό καλό καιρό!» με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ελέγχεται από Οργανισμό Πιστοποίησης ως προϊόν Βιολογικής Γεωργίας.

  • Tsiknakis Bakery
  • Tsiknakis Bakery
  • Tsiknakis Bakery
  • Tsiknakis Bakery


Facebook banner